- زبان آموز
- استاد

اولين جلسه «شورای راهبردی زبان حوزههای علميه»
تاریخ انتشار: 1394/6/28اولین جلسه «شورای راهبردی زبان حوزههای علمیه» صبح چهارشنبه 25 شهریور 1394 در قم برگزار شد.
این جلسه با حضور «حجت الاسلام والمسلمین فرحانی «معاون آموزش حوزههای علمیه»، حجت الاسلام والمسلمین زمانی «معاون بینالملل حوزههای علمیه»، حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال «مدیر حوزه علمیه قم و نماینده تام الاختیار مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور در شورا»، «استاد شاکر افضلی» رییس مرکز آموزش زبان حوزه، «حجت الاسلام والمسلمین نوذری» مدیرکل برنامهریزی و ارزیابی آموزشی حوزههای علمیه، «دکتر احمدرضا توحیدی» دبیر اداره برنامهریزی و نظارت حوزههای علمیه، «استاد رحیمی» مدیر اداره اساتید مرکز آموزش زبان حوزه و حجج اسلام «حسینی عارف» و «حیدری» از استادان زباندان حوزه علمیه برگزار گردید.
در ابتدای این نشست، معاون آموزشی حوزههای علمیه با تشکر از همه اعضاء، تشکیل شورای راهبردی زبان حوزههای علمیه را بر اساس آیین نامه ابلاغی 12/3/1394 مدیریت حوزههای عامیه سراسر کشور اعلام کرد و گفت: این شورا، مرجع برنامهریزی و تصمیمگیری در برنامههای کلان و امور مرتبط با زبانآموزی طلاب حوزههای علمیه سراسر کشور خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین فرحانی به برگزاری اولین دوره تابستانی فراگیر و سراسری مکالمه عربی در تابستان گذشته اشاره کرد و گفت: این دوره با تمام مشکلات و نواقص آن، محکی خوب برای طلاب و مدیران در امر آموزش الزامی مکالمه عربی بود.
رییس مرکز زبان حوزه نیز با ارائه گزارشی از اولین دوره تابستانی فراگیر گفت: این دوره در 25 روز مفید درسی، با موفقیت نسبی در قم و 17 استان کشور برگزار شد و از 489 طلبه شرکتکننده، حدود دو سوم آنان موفق به کسب نمره قبولی شدند.
استاد شاکر افضلی با تأکید بر لزوم آسیبشناسی این دوره گفت: نظر ما این است که شروع دوره باید غیر متمرکز باشد و از ابتدای سال تحصیلی در پایه دوم آغاز گردد.
وی اضافه کرد: با توجه به تعریفی که از دورههای مقدماتی، متوسطه و عالی داریم نظر ما این است که در طول سال تحصیلی 80 ساعت و در دوره تابستانی اول 160 ساعت کلاس برگزار شود. سپس در پایه سوم نیز 80 ساعت کلاس برای دوره تثبیت برگزار گردد. دوره تکمیلی نیز در تابستان دوم در 160 ساعت برگزار گردد.
سپس حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال به ایراد سخن پرداخت و با توجه به بازخوردگیری از دوره تابستانی گذشته گفت: در جلسه ای که در مدیریت حوزههای استان قم با حضور مسؤولان مرکز زبان حوزه و مدیران مدرسه علمیه امام باقر(ع) و مدرسه علمیه فاطمی داشتیم، اکثریت قریب به اتفاق پیشنهاد کردند که به جای آغاز آموزش با کار متمرکز در دوره تابستانی، این دورههای الزامی را از سال تحصیلی در پایه دوم آغاز کنیم.
نماینده تام الاختیار مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور در شورای راهبردی زبان، درباره زبان آموزانی که حائز نمره قبولی نشدهاند نیز با تأکید بر لزوم جبران آنان، پیشنهاد کرد که مهلتی دو الی سه ماهه برای فراگیری مجدد به آنها داده شود.
حجت الاسلام حسینی عارف دیگر عضو این شورا بود که در ابتدای سخنانش از اینکه مدیریت حوزههای علمیه به این نتیجه رسید که مکالمه عربی را به شکل فراگیر آموزش دهد ابراز خشنودی کرد و گفت: باید قدر شخصیتی مانند استاد شاکر افضلی را بدانیم که سالهاست، با دلسوزی و اخلاص، مشغول تربیت طلاب زباندان است و محصولات مؤثری را به جامعه علمی و تبلیغی ما ارائه کرده است.
این مبلغ زباندان بعثه مقام معظم رهبری، افزود: هم اکنون پایه بسیاری از کارهای مرتبط با زبان خارجی در حوزه معارف و تبلیغ دینی را افرادی گذاشتهاند که از شاگردان آقای افضلی محسوب میشوند.
حسینی عارف که مدیریت چند دوره تابستانی مکالمه عربی را در کارنامه دارد ادامه داد: درباره دستور جلسه امروز، سؤال من این است که وقتی ما تجربه برنامۀ موفقی را داریم چرا به آن توجه نکنیم؟ برنامه سالهای دهه هفتاد و هشتاد مدرسه علمیه معصومیه که بسیار موفق بود، باید الگوی کار باشد؛ لذا برگزاری دوره تابستانی، باید پس از برگزاری دورههای پیش نیاز باشد.
وی، مسأله «تربیت مدرس مکالمه عربی» را نیز نیازی بسیار فوری دانست و گفت: بدون این کار، امکان برگزاری دورههای فراگیر و الزامی در سراسر کشور وجود ندارد.
دیگر شرکتکننده در اولین جلسه شورای راهبردی زبان حوزه علمیه، حجت الاسلام والمسلمین نوذری بود که وی نیز اشکال عمده دوره تابستانی گذشته را ندیدن پیش نیاز دانست و گفت: به نظر اساتید، قبل از برگزاری دورۀ متمرکز باید دورهای مقدماتی به عنوان مدخل داشته باشیم.
دکتر توحیدی دبیر اداره برنامه ریزی و نظارت حوزههای علمیه که خود، بدون معرفی به طلاب، همانند یک زبان آموز در دوره تابستانی گذشته شرکت کرده بود نیز با تأکید بر لزوم گذراندن 480 ساعت در دوره فراگیر، تصریح کرد: اعتقاد دارم که اگر اطلاع رسانی و انگیزش دهی بهتری صورت می گرفت موفقیت این دوره بیشتر بود.
حجت الاسلام والمسلمین حسین حیدری از اساتید دوره نیز با تأکید بر لزوم اجباری بودن این برنامه برای همه طلاب گفت: هدف گذاری ما در این دوره ها نباید فقط معطوف به» باشد بلکه طلاب باید بدانند که اولین فایده تعلم عربی، حذف واسطه ترجمه از دروس حوزوی آنان است.
معاون بین الملل حوزههای علمیه نیز با تأکید بر اینکه آموزش مکالمه عربی باید به شکل عام و اجباری در برنامه حوزهها باشد اضافه کرد: اما آموزش زبانهای دیگر به شکل داوطلبانه در برنامه قرار گیرد.
حجت الاسلام دکتر محمدحسن زمانی با اشاره به اینکه بدون توجیه قبلی و انگیزه، نمی توان انتظار موفقیت داشت گفت: مشوقهایی مثل «ترسیم آینده» و «معرفی زبان آموزان موفق» میتواند به این انگیزهدهی کمک کند.
وی اعزام طلاب ممتاز به خارج را از دیگر مشوقهای ممکن برشمرد و گفت: معاونت بین الملل آمادگی دارد چند طلبه ممتاز را برای گذراندن دورههای کوتاه مدت به لبنان اعزام نماید.
زمانی در پایان تأکید کرد: برای موفقیت این طرح، باید تأسیس مرکز تربیت استاد به شکل جدی دنبال شود.
اولین جلسه «شورای راهبردی زبان حوزههای علمیه» با مصوبات زیر به کار خود پایان داد:
1. آموزش مکالمه زبان عربی، به شکل عام و الزامی، در برنامه درسی حوزههای علمیه قرار گیرد؛
2. با رأی اکثریت قریب به اتفاق اعضاء، برنامه آموزش از سال تحصیلی پایه دوم حوزه ها آغاز شده و دوره فشرده و متمرکز تابستانی، پس از گذراندن یک سال تحصیلی برگزار خواهد گردید.
3. با موافقت اعضاء شورا 80 ساعت به برنامه اضافه شده، طلاب باید 480 ساعت را در این آموزش سپری کنند.
4. فراگیری و امتحان مجدد از زبان آموزانی که در تابستان 1394 موفق به کسب نمره قبولی نشدند، به مرکز آموزش زبان حوزه واگذار شد.